2001-2005

S príchodom nového tisícročia nastali vo Volkswagen Slovakia zmeny, ktoré trvalo zmenili tvár závodov v Bratislave a Martine.

Prichádza výroba SUV

Bratislavský závod získal najväčší investičný projekt vo svojej dovtedajšej histórii. Padlo rozhodnutie, že v Bratislave sa bude vyrábať vlajková loď značky Volkswagen, model Touareg. A spolu s ním čiastočne aj Porsche Cayenne, ktoré si na svoju veľkú chvíľu muselo ešte pár rokov počkať. Zatiaľ sa na Slovensku začali montovať karosérie, pričom finalizácia prebiehala v nemeckom Lipsku. Exkluzívna výroba SUV modelov odštartovala 20. júla 2002.

Malé bratislavské Benátky

V súvislosti s príchodom výroby SUV vozidiel bola v bratislavskom závode postavená lanovka na prevážanie vozidiel z montážnej haly na testovaciu dráhu. Bola to jediná externá lanovka v automobilovom závode na svete a svojmu účelu slúžila do roku 2019. Keďže vozidlá prevážali tzv. gondoly, získala prezývku „malé Benátky“.

Výrobné portfólio rozšírila ďalšia značka

V januári roku 2003 sa v bratislavskom závode začala sériová výroba ďalšieho modelu SEAT Ibiza. Výrobný závod v Devínskej Novej Vsi v tom čase produkoval vozidlá už pre tri značky – Volkswagen, Porsche a SEAT

Prvý milión

Volkswagen Slovakia sa stal najväčším automobilovým výrobcom v histórii krajiny. Do roku 2003 vyrobil prvý milión vozidiel. Do dnešného dňa ich počet ďaleko presiahol 6,5 milióna.

Nová značka, nové SUV

V novembri 2005 pribudol do portfólia bratislavského závodu Volkswagen Slovakia nový model Audi Q7. Vlajková loď prémiovej značky dopĺňa dvojicu hi-tech automobilov Volkswagen Touareg a Porsche Cayenne. Audi Q7 sa vyrába exkluzívne v Bratislave pre zákazníkov z celého sveta.